Vitamine A (retinol)

Kenmerken

  • Oplosbaar in vetten
  • Bestand tegen hoge temperaturen

Hoe krijg je Vitamine A

  • Via eten en drinken
  • Door het lichaam zelf via het omzetten van bètacaroteen (provitamine A)

Waar komt het voor?

  • Vlees(waren)
  • Zuivelproducten
  • Vis
  • Ei
  • Margerine/halvarine (toegevoegd)
  • Bak- en braadproducten (toegevoegd)

Waar is het voor nodig?

  • Opbouw van de huid
  • Voor de ogen
  • Belangrijk voor de groei
  • Helpt het immuunsysteem

Waar komt Provitamine A carotenoïden (zoals bètacaroteen) in voor

  • Groenten (eg. Wortelen, kool, groene bladgroente)
  • Geel- en oranjegekleurde vruchten

Gevolgen van te veel Vitamine A

Bij een te veel aan vitamine A kan je een vergiftiging. De symptonen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en botten.

Gevolgen van te weinig Vitamine A

Bij een langdurig tekort kan het nachtblindheid veroorzaken of huidafwijkingen, dof haar en soms zelfs blindheid.

Reageren

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *